Joanna Wal
Śniadanie jak król, obiad jak książę,
kolacja jak żebrak
Często zdarza się, że wiele osób chcąc schudnąć
eliminuje ze swojej diety śniadanie. Czy to najlepsze rozwiązanie? Takim
metodom mówimy stanowcze nie. Dlaczego? W
dobrze dobranej diecie ważne jest nie tylko to, co jemy, ale również to, kiedy
to robimy.
Naukowcy z Tel Aviv University przeprowadzając badania
na wybranej grupie 93 otyłych kobiet sugerują, że kobiety spożywające
największy posiłek na śniadanie miały większe prawdopodobieństwo utraty wagi
niż kobiety, które jadły obfite kolacje. Badane osoby podzielono na dwie grupy.
Przez 12 tygodni panie praktykowały dietę dostarczającą 1400 kcal, o średniej
zawartości węglowodanów i tłuszczów. Pierwsza grupa spożywała na śniadanie 700
kcal, na obiad 500 kcal, na kolację 200 kcal. Druga grupa kobiet miała odwrotne
proporcje – 200 kcal na śniadanie, 500 kcal na obiad i 700 kcal na kolacje. Kolacje
i śniadanie dla obu grup kobiet były jednakowe. Badanie wykazało, że kobiety,
które spożywały obfite śniadanie, schudły 3,63 kg i 7,62 cm w talii, zaś
kobiety spożywające dużą kolację, straciły 1,36 kg i 3,5 cm w talii. Zdaniem
profesor Jakubowicz, przeprowadzającej badanie, w grupie kobiet jedzących duże
śniadanie spadł poziom greliny – hormonu głodu.
Jaki jest wniosek z tych badań? Dobierając dietę
najlepszą dla swojego organizmu, warto zawrócić uwagę nie tylko na to, co jemy,
ale także na to, o jakich porach spożywamy posiłek. Warto pamiętać, że
objadanie się wieczorem może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie –
powoduje to wzrost poziomu trójglicerydów we krwi i zwiększa ryzyko nadwagi.
Źródło: http://www.odchudzaniebezkitow.pl/16,2/odchudzanie/zdrowe-odzywianie/jedz-duze-sniadanie-i-chudnij,125.html
Daniela Jakubowicz, Maayan Barnea, Julio Wainstein, Oren Froy. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity, 2013; DOI: 10.1002/oby.20460
Daniela Jakubowicz, Maayan Barnea, Julio Wainstein, Oren Froy. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity, 2013; DOI: 10.1002/oby.20460
Dieta niskoenergetyczna
To rodzaj diety, znany również pod nazwą diety
niskokalorycznej, która dostarcza organizmowi 1000 - 1800 kcal. Uważa się, że
energia ze spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać 25 - 35% dziennego
zapotrzebowani energetycznego organizmu, energia z białka 15%, z węglowodanów
około 50 - 60%. Węglowodany (produkty zbożowe, warzywa, owoce) dostarczają
właściwą ilość błonnika pokarmowego, który dba o pracę jelit. Są one niezbędne
do prawidłowego funkcjonowania przemian biochemicznych. Stosując tę dietę należy
ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Istotne jest, aby zwiększyć ilość
przyjmowanych owoców i warzyw. Nie należy zapominać o dostarczaniu organizmowi
odpowiednej ilości białka – przyjmuje się, że 1 gram białka to 4,5 kcal. Białka
dostarczają aminokwasów, są materiałem budulcowym niezbędnym do budowy komórek
i tkanek. Przy długotrwałym niedoborze białka w organizmie dochodzi do
zaburzeń. Białko w mleku, jajkach i mięsie jest dużo bardziej wartościowe niż
to, które jest zawarte w kukurydzy, fasoli, zbożu, grochu. Nie warto jednak
przesadzać z nadmiernym spożywaniem produktów bogatych w białka, ponieważ
powoduje to problem z magazynowaniem ich nadmiaru w organizmie. Może to przyczynić
się do zaburzeń metabolicznych oraz obciążać prace wątroby i nerek. W trakcie stosowania diety niskoenergetycznej
należy unikać picia słodkich napojów z zawartością cukru, spożywania potraw
smażonych, tłustego mięsa, tłustych serów, mleka, śmietany, rogalików francuskich,
a także niewskazane jest solenie potraw. Zalecana redukcja masy ciała to 0,5 - 1
kg tygodniowo.
Dieta proteinowa
Dieta ta znana jest także pod nazwą „diety Dukana” i
podchodzi od nazwiska dietetyka, pomysłodawcy tej kuracji odchudzającej. Polega
ona na zwiększeniu ilości przyjmowanych białek, przy jednoczesnym ograniczeniu przyjmowania
węglowodanów i tłuszczów. Składa się z czterech następujących po sobie faz:
ataku, równomiernego rytmu utraty wagi, utrwalenia oraz stabilizacji.
Faza I – atak
Jest to pierwszy etap kuracji odchudzającej, który
trwa do 10 dni. Polega na jedzeniu tylko i wyłącznie następujących produktów: chude
mięso (cielęcina, konina, wołowina), podroby, ryby, owoce morza, drób (oprócz
kaczki), chuda szynka (z kurczaka, indyka), jajka, nabiał, woda mineralna,
kawa, herbata, zioła, przyprawy, ogórki, cytryna, sól, musztarda. Ważne jest,
aby pamiętać, że spożywanie produktów spoza tej listy jest zabronione.
Faza II – równomierny rytm utraty wagi
W tej fazie do spożywanych potraw z fazy ataku należy
dołączyć warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak,
szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler, zielone sałaty, bakłażany, cukinię, paprykę, marchew i buraki).
Należy naprzemiennie stosować spożywanie warzyw i proteiny oraz samych protein.
Faza III – utrwalenie
Na tym etapie diety jemy to, co w poprzednich fazach,
wzbogacając dietę o jedną porcję owoców dziennie (z wyjątkiem winogron,
czereśni, bananów), pełnoziarniste pieczywo, produkty zawierające skrobie. Ta
faza ma na celu zapobieganie efektowi jo-jo. Dwa razy w tygodniu można pozwolić
sobie na dowolny posiłek.
Faza IV – stabilizacja
Ostatni etap kuracji polega na odżywianiu się w sposób
normalny przez 6 dni w tygodniu. Jeden
dzień przeznaczony jest na stosowanie fazy I. W celu uniknięcia efektu jo-jo
warto każdego dnia spożywać 3 łyżki otrębów owsianych.
Zbawienna herbata zielona
Zbawienna herbata zielona
Elementem
wspierającym proces odchudzania może być szeroko zachwalana herbata zielona.
Charakteryzuje się ona nie tylko dobrym smakiem i aromatem, lecz również
wywiera na organizm dobroczynny wpływ. Herbata zielona zawiera wiele cennych
składników, które pobudzają oraz oczyszczają ciało i umysł, w tym polifenol,
który według Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem może mieć leczniczy
wpływ na walkę z rakiem jelita grubego. Herbata zielona nie ma właściwości bezpośrednio
odchudzających, ale według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham
po jej zażyciu spalanie tłuszcza jest o 17% bardziej skuteczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz